World Trade Center
Karlskrona har fått sitt eget World Trade Center. Den fem våningar höga kontorsbyggnaden välkomnar besökare till staden med sin unika fasad i cortenplåt. Projektet är en partneringentreprenad och kunden är OBOS Kärnhem.
WTC (World Trade Center) Karlskrona ligger i den framväxande stadsdelen Pottholmen – Karlskronas nya entré till staden.
Utöver 4 000 kvm kontorsyta innehåller byggnaden konferenslokaler, ett café, en stor takterrass och ytor för utställningar och andra aktiviteter. Totalt är byggnaden drygt 8 000 kvm.
Första spadtaget för WTC Karlskrona togs i juni 2019 och i början av januari 2020 flyttade första hyresgästen in. Byggnaden kommer att certifieras enligt Svensk Miljöbyggnad Silver.
– Vi är otroligt stolta över att vara med i utvecklingen av den nya stadsdelen, och det har känns väldigt tryggt och roligt att samarbeta med OBOS Kärnhem, säger Andreas Karlsson, entreprenadchef på JSB i Blekinge.
– Pottholmen är den första stadsdelen man möter på väg in till Karlskrona. WTC ger ett starkt intryck med sin unika fasad i cortenplåt och oljad ek
Pilotprojekt för ny intern miljöstandard
WTC Karlskrona har varit pilotprojekt för JSB:s fortsatta miljöarbete. Man har testat en mängd olika miljöparametrar på plats under byggtiden – från hur man kan minimera transporter till vilka byggbodar som är mest energieffektiva för en byggarbetsplats. Resultatet ska vara en del i utvecklingen av en intern standard med namnet Grönt Bygge. Andreas Eriksson ger exempel på hur man har arbetat med miljöparametrarna i projektet:
– Arbetet inför Grönt Bygge påbörjades redan under etableringen. Våra bodar på arbetsplatsen var energiklassade enligt miljöklass A. De hade en värmeåtervinningscentral ovanför varje fönster med luftfilter som gör att arbetsmiljön inne är mer behaglig än standardbodar. Mellan bodar som är staplade på varandra tätade vi för att stänga ute kyla och hålla inne värme. På hela arbetsplatsen arbetade vi med LED-belysning som styrs via timer eller slås på vid behov. En ytterligare del i miljöarbetet var att sätta mål för avfallssortering på arbetsplatsen:
– Vi valde att inte sticka ut hakan för hårt från början och satsade på 75% sorterat avfall. Hittills har vi inte gått en månad under 95%, säger Andreas.